Współpraca z Fundacją Iskierka

Współpracę z Fundacją Iskierka rozpoczęliśmy w 2017 roku od realizacji badania pn: „Koszty społeczne chorób onkohematologicznych u dzieci i dorosłych””. Badanie to zostało zlecone przez Fundacje DKMS, a zrealizowane przez Instytut Zarządzania w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego wraz z trzema partnerami społecznymi: Fundacją Urszuli Jaworskiej, Fundacją Spełnionych Marzeń oraz Fundacją Iskierka.


W 2018 roku Fundacja DKMS została partnerem drugiego wydania poradnika kulinarnego poświęconego żywieniu onkologicznemu OnkoJedzonko 2. Wspólnie zrealizowaliśmy wtedy także warsztaty kulinarne dla małych pacjentów i ich rodziców.


Pod koniec 2019 roku zaczęliśmy rozmowy na temat przystąpienia do wydania 3 części poradnika kulinarnego, czyli „JedzOnko po przeszczepieniu”.

JedzONKO po przeszczepieniu

JedzOnko po przeszczepieniu to poradnik kulinarny, którego  adresatami jest ścisłe grono, ponieważ ta część jest skierowana do rodziców małych pacjentów, u których konieczne jest wykonanie przeszczepienia szpiku.

 

„JedzONKO po przeszczepieniu” to pierwszy w Polsce poradnik kulinarny wspierający prawidłowe żywienie dzieci po przeszczepieniu szpiku kostnego, w którym znajdują się zarówno przepisy dostosowane do sytuacji zdrowotnej dziecka, proste i szybkie w przygotowaniu, jak i szczegółowe wytyczne dotyczące diety w okresie około przeszczepowym.

Książka zawiera wskazówki dotyczące przyrządzania dań, wykaz produktów dozwolonych i niepożądanych. Pomaga w komponowaniu pełnowartościowych posiłków oraz dostarcza wiedzy i inspiracji opiekunom chorych dzieci. Duży nacisk został położony na łatwość wykonania oraz atrakcyjność wizualną dań. Poradnik dostępny jest w wersji elektronicznej.

JedzOnko 2 i warsztaty kulinarne

W leczeniu każdej przewlekłej choroby niebagatelną rolę odgrywa właściwe żywienie, dlatego Fundacja DKMS zaangażowała się w edukację żywieniową małych pacjentów po przeszczepieniach szpiku oraz ich rodzin.

Zostaliśmy partnerem drugiego wydania poradnika kulinarnego pod tytułem „JedzONKO”.

 

„JedzONKO” to bogato ilustrowana i pogodna w wymowie publikacja, która w niezmiernie przystępny sposób pokazuje jak w łatwy sposób można przygotować zdrowe, a jednocześnie smaczne i ładne dania dla dzieci chorujących onkologicznie.

Wspólnie z Fundacją Iskierka 17 maja 2018 roku zrealizowaliśmy warsztaty żywieniowe, na których mali Pacjenci gotowali potrawy na podstawie przepisów z książki JedzONKO. Warsztaty odbyły się w restauracji Z57 Szefa Kuchni Roberta Sowy.