Informacja prasowa

13. wiosenna edycja Helpers’ Generation – czas start!

Studenci ruszają z akcjami rejestracji potencjalnych Dawców szpiku

31.03.2022

Studenci już nie raz udowodnili, że pomoc mają zapisaną w genach! Podczas dotychczasowych, trzynastu edycji projektu HELPERS’ GENERATION, zorganizowali łącznie 1390 akcji rejestracji, podczas których do bazy potencjalnych Dawców szpiku Fundacji DKMS dołączyło aż 133 655 osób, a ponad 1000 z nich oddało cząstkę siebie potrzebującemu Pacjentowi. W wiosennej odsłonie projektu studenci ponownie połączą siły w poszukiwaniu „bliźniaków genetycznych” dla chorujących na nowotwory krwi! Od 4 do 10 kwietnia, na 46 uczelniach w Polsce, odbędą się akcje rejestracji, które łączy wspólny cel – walka z nowotworami krwi!

Projekt dający szansę na życie

HELPERS’ GENERATION to projekt zainicjowany przez Fundację DKMS, który od 2013 zrzesza studentów w całej Polsce wokół idei dawstwa szpiku. Każdego roku na uczelnianych korytarzach pojawiają się stanowiska, na których studenci nie tylko rejestrują potencjalnych Dawców szpiku, ale również edukują i uświadamiają innych, jak niewiele trzeba zrobić, by uratować komuś życie. Dzięki zaangażowaniu studentów, od początku trwania projektu udało się zorganizować niemal 1,5 tys. Dni Dawcy szpiku na uczelniach w całej Polsce!

Każdy ze studenckich liderów, zanim przystąpi do akcji na swojej uczelni, bierze udział w warsztatach organizowanych przez Fundację DKMS. Podczas nich uczestnicy zdobywają wiedzę na temat dawstwa szpiku, ale także praktyczne umiejętności, które będą mogli wykorzystać w przyszłości, tj.: organizacja i promocja wydarzeń, komunikacja w Social Mediach czy zarządzanie projektami.

Potencjalni Dawcy w województwach

Podczas 1390 akcji rejestracji, przeprowadzonych przez studentów w całej Polsce, do bazy Fundacji DKMS dołączyło łącznie 133 655 potencjalnych Dawców szpiku.

Liczba osób zarejestrowanych w ramach dotychczasowych edycji projektu w poszczególnych w województwach prezentuje się następująco:

Zarejestrowałam się i zostałam Dawcą

Fundacja DKMS świętuje już 10 000 Dawców faktycznych ze swojej bazy, którzy oddali cząstkę siebie innej osobie! Ponad 10 proc. z nich stanowią Dawcy faktyczni, którzy zarejestrowali się podczaj studenckiej akcji. Wśród nich jest Jola Rakowska, której krwiotwórcze komórki macierzyste dały szansę na życie kobiecie z Niemiec.

Zarejestrowałam się w bazie Fundacji DKMS w 2019 roku, podczas akcji na Akademii Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie. Około pół roku później zadzwonił do mnie telefon z fundacji. Podczas rozmowy usłyszałam, że mogę dać komuś szanse na życie, że to właśnie mojej pomocy ktoś potrzebuje.

wspomina Jola Rakowska, Dawczyni faktyczna.

Podczas rozmowy wytłumaczono mi metody oddania krwiotwórczych komórek macierzystych – w moim przypadku pobranie odbyło się metodą z talerza kości biodrowej. Po zabiegu otrzymałam kolejny telefon, tym razem z informacją, że moim „bliźniakiem genetycznym” jest kobieta z Niemiec. Nie pamiętam, czy zaraz po donacji miałam jakieś myśli, ale teraz cieszę się, że ktoś – dzięki mojej decyzji – ma nadzieję na przyszłość.

– mówi Jola.

Tym, którzy być może wahają się lub obawiają samej procedury oddania, powiem coś być może banalnego - nie ma czego się bać! Podczas samego pobrania byłam pod narkozą, a później, oprócz trzydniowego lekkiego „ciągnięcia” na dole pleców, nie miałam, żadnych problemów. To lekka niedogodność w zamian za czyjąś szansę na zdrowie i życie.

– dodaje Dawczyni faktyczna.

4 pytania do studenckiej liderki

W wiosennej edycji projektu udział weźmie 72 studenckich liderów, a jedną z liderek jest Kinga Pastucha - studentka Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

• Jak wygląda rejestracja?
Po dotarciu na stanowisko Fundacji DKMS wolontariusz wręczy nam kopertę z zestawem rejestracyjnym. Zamieszczona w nim instrukcja przekieruje nas do krótkiego filmu instruktażowego, a pytania, dotyczące m.in. wieku, obywatelstwa oraz stanu zdrowia pozwolą nam stwierdzić, czy możemy się zarejestrować. Jeżeli ankieta wstępna przebiegnie pomyślnie, pozostanie nam jedynie wypełnienie formularza rejestracyjnego, pobranie wymazu z wewnętrznej strony policzka i zaklejenie koperty. Następnie nasze próbki trafią do laboratorium, w którym zostaną przebadane, i w ciągu ok. trzech miesięcy dostaniemy informację o tym, że zostaliśmy potencjalnym Dawcą szpiku, oraz otrzymamy kartę Dawcy. I to wszystko!

mówi Kinga Pastucha, liderka `13. edycji projektu.

• Z jakim największym mitem, dotyczącym dawstwa szpiku, spotkałaś się dotychczas?
Myślę, że to historie o szpiku pobieranym z kręgosłupa. W rzeczywistości szpik pozyskiwany jest z talerza kości biodrowej. Ta metoda stosowana jest w około 10% wszystkich pobrań, a aż 90% donacji odbywa się za pomocą pobrania krwiotwórczych komórek macierzystych z krwi obwodowej, czyli procedury, przypominającej oddanie krwi. Projekt HELPERS’ GENERATION to doskonała okazja do tego, żeby z takimi mitami się rozprawiać.

tłumaczy Kinga Pastucha.

• Co powiedziałabyś osobom, które być może jeszcze wahają się, czy zostać potencjalnym Dawcą szpiku?
Jesteśmy w trakcie świętowania osiągnięcia ogromnej liczby faktycznych Dawców szpiku – 10 000! Ta liczba robi wrażenie. Warto wyobrazić sobie, ile mogłaby wynosić, jeżeli każda osoba spełniająca kryteria figurowałaby w bazie. Jeżeli do nas dołączysz, ta liczba może się zwiększyć o jedną, wyjątkową historię.

– dodaje Kinga.

• Kto może zostać potencjalnym Dawcą szpiku?
Potencjalnym Dawcą szpiku może zostać każda ogólnie zdrowa osoba, pomiędzy 18. a 55. rokiem życia, nieposiadająca znacznej nadwagi i mieszkająca na stałe w Polsce.

– dodaje Kinga.

Przyjdź i zarejestruj się – możesz uratować komuś życie!

Na 46 uczelniach w całej Polsce, od 4 do 10 kwietnia, studenci będą rejestrować potencjalnych Dawców szpiku. Lista uczelni, na których odbędą się akcje, znajduje się na stronie: www.dkms.pl/dzialaj/kalendarz-wydarzen.

Potrzebujesz więcej informacji lub materiałów?
Magdalena Przysłupska