Informacja prasowa

Przyjaźń, muzyka i ratowanie życia!

Idea dawstwa szpiku po raz trzeci na festiwalu Pol’and’Rock!

02.08.2022

Festiwal Pol’and’Rock to jedna z najważniejszych imprez muzycznych, ale i społecznych, która każdego roku przyciąga miłośników mocnych brzmień oraz potencjalnych dawców szpiku! Już po raz trzeci Fundacja DKMS będzie obecna podczas festiwalu, na terenie którego przeprowadzi działania edukacyjne oraz rejestrację potencjalnych dawców. Dotychczas, dzięki wspólnym działaniom, do bazy Fundacji DKMS dołączyło 1606 osób, spośród których 5 jest już dziś dawcą faktycznym! Pol’and’Rock to okazja do świetnej zabawy, ale i możliwość uratowania życia osobom, dla których „bliźniak genetyczny” jest często jedyną nadzieją na pokonanie nowotworu krwi.

Festiwalowicze naszpikowani wiedzą!

Czy pobranie szpiku boli? Czy szpik pobiera się z kręgosłupa? Czy dawca szpiku może mieć tatuaż? Na te i inne pytania odpowiadać będą Szpikowi Pogromcy Mitów, czyli dawcy faktyczni, wolontariusze i pracownicy Fundacji DKMS. Każdego dnia na uczestników muzycznej imprezy czekać będzie solidna dawka wiedzy oraz quiz, dotyczący idei dawstwa szpiku.

Misją Fundacji DKMS jest pomoc każdemu pacjentowi walczącemu z nowotworem krwi, który potrzebuje wsparcia „bliźniaka genetycznego”. Podczas 28. Festiwalu Pol’and’Rock będziemy przede wszystkim edukować w zakresie idei dawstwa szpiku obecnych na wydarzeniu uczestników, obalać mity i przedstawiać fakty. Wszystko to w przyjemnej formie interaktywnego quizu dla naszych festiwalowych przyjaciół. Doskonale wiemy, jak ważnym elementem idei dawstwa szpiku jest edukowanie społeczeństwa, dlatego i w tym roku postaramy się naszpikować uczestników wiedzą, a chętni będą mogli wziąć udział w quizie wiedzy. Serdecznie zapraszamy wszystkich do naszego namiotu.

mówi Magdalena Przysłupska, rzecznik prasowy Fundacji DKMS.

3 - 6 sierpnia – spotkajmy się na ASP!

Festiwalowicze, którzy zechcą dołączyć do grona potencjalnych dawców szpiku, będę mieli ku temu okazję. W dniach 3-6 sierpnia, na terenie przestrzeni Akademii Sztuk Przepięknych, Fundacja DKMS przeprowadzi rejestrację.

Dlaczego rejestracja jest ważna?

Na świecie co 27 sekund, a w Polsce co 40 minut jedna osoba dowiaduje się, że choruje na nowotwór krwi. Dla wielu pacjentów często jedyną szansą na wyleczenie jest przeszczepienie szpiku lub krwiotwórczych komórek macierzystych od niespokrewnionego dawcy, tzw. „bliźniaka genetycznego”. Żeby biorca mógł otrzymać krwiotwórcze komórki macierzyste, musi pasować z dawcą w zakresie antygenów zgodności tkankowej HLA – a ten układ daje nam aż 5 miliardów kombinacji! To właśnie sprawia, że poszukiwanie zgodnego dawcy jest tak trudne. Prawdopodobieństwo jego znalezienia wynosi 1:20 000, a w przypadku rzadkiego genotypu 1 do kilku milionów! To tak, jakbyśmy szukali igły w stogu siana. Na całym świecie jest ponad 39 milionów potencjalnych dawców szpiku, w bazie Fundacji DKMS ponad 1,8 mln osób, ale nadal nie wszyscy pacjenci znajdują swojego „bliźniaka genetycznego”. Każda nowa osoba, która rejestruje się w bazie dawców, zwiększa szansę na to, że pacjent walczący z nowotworem krwi – pokona chorobę.

Podczas festiwalu każda ogólnie zdrowa osoba, pomiędzy 18. a 55. rokiem życia, będzie mogła zarejestrować się jako potencjalny dawca szpiku, a my będziemy odpowiadać na wszystkie pytania i wyjaśniać, na czym polega bycie świadomym dawcą szpiku.

dodaje Magdalena Przysłupska, rzecznik prasowy Fundacji DKMS.

Festiwalowy rozkład jazdy Fundacji DKMS

• 3-6 sierpnia, godz.10:00 – 20:00, przestrzeń ASP – rejestracja potencjalnych dawców szpiku
  • Interaktywny quiz wiedzy na temat idei dawstwa szpiku
  • 3-5 sierpnia, godz. 11:00- 12:00 Igłą w kręgosłup? – spotkanie z EXpertem

Warsztaty poprowadzi dr Grzegorz Hensler – lekarz internista, od 8 lat związany z Fundacją DKMS. Zajmuje się medycznymi aspektami kwalifikacji niespokrewnionych dawców szpiku oraz opieką nad dawcami po pobraniu. W czasie wolnym zapalony biegacz, zaangażowany w psi wolontariat pracowniczy Fundacji DKMS.

Prowadzone od lat wspólne działania Fundacji DKMS z Pol’and’Rock oraz Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy dały już wielu pacjentom szansę na życie. Podczas muzycznego festiwalu do bazy dawców dołączyło 1606 osób, z których już 5 podarowało cząstkę siebie osobie chorej. W ramach współpracy z WOŚP, Fundacja DKMS przeprowadziła łącznie 735 akcji rejestracji, podczas których do grona potencjalnych dawców dołączyło 18797 osób, a 92 spośród nich zostały dawcami faktycznymi.

Potrzebujesz więcej informacji lub materiałów?
Magdalena Przysłupska

Pobierz informację prasową i materiały:

Więcej informacji prasowych