Warsztaty żywieniowe z małymi Pacjentami i Fundacją Iskierka

W leczeniu każdej przewlekłej choroby niebagatelną rolę odgrywa właściwe żywienie, dlatego Fundacja DKMS zaangażowała się w edukację żywieniową małych pacjentów po przeszczepieniach szpiku oraz ich rodzin. Program ten realizowany będzie w ścisłej współpracy z Fundacją Iskierka, której przedstawiciele i wolontariusze są na co dzień na oddziałach onkologicznych i dobrze znają problemy i potrzeby małych Pacjentów. - Nasza organizacja została partnerem drugiego wydania książki kulinarnej, poświęconej żywieniu onkologicznemu – potwierdza prezes Fundacji DKMS, Ewa Magnucka-Bowkiewicz.

02.03.2021

W leczeniu każdej przewlekłej choroby niebagatelną rolę odgrywa właściwe żywienie, dlatego Fundacja DKMS zaangażowała się w edukację żywieniową małych pacjentów po przeszczepieniach szpiku oraz ich rodzin. Program ten realizowany będzie w ścisłej współpracy z Fundacją Iskierka, której przedstawiciele i wolontariusze są na co dzień na oddziałach onkologicznych i dobrze znają problemy i potrzeby małych Pacjentów.

- Nasza organizacja została partnerem drugiego wydania książki kulinarnej, poświęconej żywieniu onkologicznemu – potwierdza prezes Fundacji DKMS, Ewa Magnucka-Bowkiewicz. – Wierzymy, że dzięki wspólnie prowadzonej edukacji wesprzemy wiele rodzin w codziennych zmaganiach z chorobą. Uważamy, że nie powinno się chorego dziecka dodatkowo przytłaczać nudnym i niesmacznym jedzeniem, i że można przy odrobinie starań osiągnąć kompromis pomiędzy restrykcyjnością żywienia onkologicznego a smakiem i wyglądem potraw. O tym właśnie mówi książka Fundacji Iskierka, której kolejnemu wydaniu patronujemy.

Poprzednia edycja książki wydanej przez Fundację Iskierka – poradnik pod tytułem „JedzONKO” to bogato ilustrowana i pogodna w wymowie publikacja. Premierę jej drugiej edycji zapowiedziano na czerwiec 2018 r. Dochód ze sprzedaży poradnika przeznaczony zostanie na pomoc dzieciom chorym na nowotwory.

Wspólnie z Fundacją Iskierka 17 maja zrealizowaliśmy warsztaty żywieniowe, na których mali Pacjenci gotowali potrawy na podstawie przepisów z książki JedzONKO. Warsztaty odbyły się w restauracji Z57 Szefa Kuchni Roberta Sowy. Pan Sowa osobiście nadzorował prace podopiecznych, a na koniec gotowania ocenił jakość każdej potrawy. W skrócie – wszystkie były smaczne i zdrowe! We wspólnym gotowaniu wziął udział Rzecznik Praw Pacjenta Bartłomiej Chmielowiec, a także osoby znane i lubiane – Grzegorz Łapanowski, Cezary Trybański, Kuba Kucner i Krystian Kukułka.

Podobne wpisy