Wydarzenie

Zapraszamy na WEBINARY

6 Październik 2020

Zapraszamy na spotkania online z Dawcami, którzy oddali już komórki macierzyste potrzebującym przeszczepienia szpiku Pacjentom i opowiedzą co wtedy czuli, z ekspertami, którzy odpowiedzą na najczęściej pojawiające się pytania związane z dawstem szpiku, a także z dietetyczką, która podzieli się swoją ogromną wiedzą na temat diety osób po przeszczepieniu szpiku. A to tylko część zagadnień, które zamierzamy poruszyć! 
 
Tematy naszych rozmów będą zróżnicowane, dlatego mamy nadzieję, że każdy znajdzie interesujący go webinar, dzięki któremu rozwieje swoje wątpliwości i zdobędzie wiedzę, Wszystkie webinary odbędą się na interaktywnej platformie, aby wziąć w nich udział wystarczy się zarejestrować (linki do rejestracji znajdują się przy opisach webinarów). Do zobaczenia! 

 

8 października 2020, 17:00 Dieta w trakcie leczenia choroby hematoonkologicznej.

W czasie webinaru zostaną przedstawione sposoby modyfikacji diety mające na celu zmniejszenie nasilenia dolegliwości towarzyszących terapii nowotworów krwi oraz utrzymanie prawidłowego stanu odżywienia organizmu.
Webinar poprowadzi mgr. Iwona Sajór, dietetyk kliniczny, ekspert Fundacji DKMS, doktorantka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Prywatnie pasjonatka podróży, fotografii i tanga argentyńskiego.
 

13 października 2020, 18:00 Historia "genetycznych bliźniaczek" - Agnieszki i Julki.

Podczas spotkania opowiemy o tym, jak idea dawstwa szpiku połączyła dwie młode kobiety. Poznacie historię przeszczepienia w dwóch perspektywach - Biorcy i Dawcy. Będzie m.in. o nadziei, o życiu i o przyjaźni, która rodzi się w najmniej oczekiwanych momentach.
GOŚCIE: Agnieszka Robak – Biorca, mieszka w Bochni, z zawodu jest pielęgniarką i pracuje w punkcie pobrań laboratorium diagnostycznego; Julia Walczak – Dawca szpiku, mieszka w Łodzi i pracuje na Uniwersytecie Medycznym. Mówi o sobie, że jest „zafiksowana na punkcie dawstwa”. Przez rok pracowała w Fundacji DKMS.
 

14 października 2020, 18:00 Szkoła z życiem, czyli jak zostałem Dawcą szpiku? Rozmowa z Dawcami faktycznymi.

Zapraszamy na rozmowę z Piotrem Świtalem (nauczycielem) i Tomaszem Barnasiem (uczniem), którzy zarejestrowali się podczas akcji #KOMÓRKOMANIA w swoich szkołach i we wrześniu 2019 zostali dawcami faktycznymi. 
 
Porozmawiamy o doświadczeniach z samego pobrania szpiku, bo nasi Dawcy oddawali dwiema różnymi metodami, ale też o akcji edukacji w szkołach ponadgimnazjalnych. 
 

27 października 2020, 18:00 Jak pokonać lęki związane z dawstwem szpiku? - Rozmowa z psychologiem Jagną Kaczanowską

Czym różni się strach od obawy? Czy da się je oswoić? Czy są jakieś sprawdzone metody by pokonać lęki związane z dawstwem szpiku ? Strach ma wielkie oczy. Czyli... czego się boimy, co powstrzymuje nas przed rejestracją: igły, nierozerwalna więź z drugim człowiekiem, poczucie odpowiedzialności, obawa przed ingerencją w nasze życie, strach przed śmiercią i dezintegracją, religia. Skąd biorą się takie emocje i jak sobie z nimi radzić w rozmowie z Jagną Kaczorowską - psycholożką i dziennikarką. Autorką publikacji na temat transplantacji oraz książki pt.: „Gorsza siostra", której fabuła dotyka tematów związanych z ideą dawstwa szpiku. Spotkanie poprowadzi Magdalena Przysłupska, Fundacja DKMS

 

ZAPISZ SIĘ: https://dkms.clickmeeting.com/rozmowa-z-psychologiem/register

 

29 października 2020 r. 17:00 Dieta w okresie okołoprzeszczepowym w przebiegu leczenia nowotworu krwi

W czasie webinaru omówione zostaną zasady prawidłowego żywienia w okresie kondycjonowania oraz w okresie po przeszczepieniu macierzystych komórek krwiotwórczych. ​

Webinar poprowadzi mgr. Iwona Sajór, dietetyk kliniczny, ekspert Fundacji DKMS, doktorantka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Prywatnie pasjonatka podróży, fotografii i tanga argentyńskiego.
 

19 listopada 2020 r. 17:00 Fakty i mity dotyczące żywienia w czasie choroby hematoonkologicznej

Podczas spotkania odpowiemy m.in. na pytania: czy składniki diety odżywiają raka, czy trzeba wykluczyć z diety produkty pochodzenia zwierzęcego, dla kogo dieta bez laktozy a dla kogo bez glutenu, czy można pić alkohol mając nowotwór krwi?​

Webinar poprowadzi mgr. Iwona Sajór, dietetyk kliniczny, ekspert Fundacji DKMS, doktorantka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Prywatnie pasjonatka podróży, fotografii i tanga argentyńskiego.

10 grudnia 2020 r. 17:00 Interakcje pomiędzy lekami stosowanymi w leczeniu hematoonkologicznym a żywnością i suplementami

W trakcie webinaru zostaną omówione zasady unikania wystąpienia groźnych interakcji pomiędzy lekami stosowanymi podczas terapii onkologicznej a składnikami diety i suplementami witaminowo-mineralnymi i ziołami. 
Webinar poprowadzi mgr. Iwona Sajór, dietetyk kliniczny, ekspert Fundacji DKMS, doktorantka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Prywatnie pasjonatka podróży, fotografii i tanga argentyńskiego.